Växjöbostäder och Vidingehem ska inte slås ihop

Den moderatledda majoriteten i Växjö kommun vill slå ihop de två kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem. Det tycker vi socialdemokrater är fel.
Sammanslagningen av bolagen väntas ge en besparing på 16 miljoner kronor årligen men majoriteten motiverar förslaget med att Växjö kommun bygger för få bostäder på landsbygden och det är Vidingehems beslut.
– Bara för att man slår ihop två bostadsbolag löser man inte frågan med fler bostäder utanför Växjö tätort. Moderaterna med sina samarbetspartier har styrt kommunen i 14 år, om man hade velat bygga fler bostäder på landsbygden hade man kunnat göra det. Men viljan har saknats. Om de blågröna inte hade haft så stora kvav på avkastning från bostadsbolagen hade det funnit mer muskler att bygga för, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition och oppositionsledare.
– Att bilda ett större bolag leder bara till tunggroddhet och mer byråkrati. Det blir nu längre avstånd från hyresgästerna till sin hyresvärd, inte minst för Vidingehems boende i bland annat Rottne, Vidingehem, Ingelstad, Lammhult och Braås. Att Centerpartiet har gått med på denna centralisering är för oss oförståeligt. Vad kommer näst, är det landsbygdsskolorna? säger Tomas Thornell, kommunalråd i opposition.
Vi socialdemokrater säger nej till sammanslagningen. Vi anser att de två bolagen ska vara kvar i nuvarande form och att Vidingehem i stället ska få större ekonomiska muskler så att de kan bygga och satsa mer utanför Växjö tätort. Vidingehem har en stark lokal närvaro på flera orter runt om i Växjö kommun, som riskerar att gå förlorad när de går upp i ett nytt stort bolag.
facebook Twitter Email