Vår politik

Ett starkare Växjö bygger vi tillsammans

Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket som kan bli bättre. Klyftorna mellan invånarna ökar, våra barn och unga lär sig inte tillräckligt i skolan och allt för många står utan arbete eller har svårt att hitta bostad.

Ett jämlikt Växjö når längre än ett Växjö som behöver tampas med de problem som ojämlikheten skapar. Därför måste ojämlikheten minska. Alla invånare kommer att kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro när vi förmår att bygga samhället starkt och jämlikt.

Fler ska lyckas i skolan – skolan måste bli mer jämlik

Växjö är en rik kommun men trots det har skolresultaten fallit alldeles för länge. Barn och unga är Socialdemokraternas viktigaste prioritering. Växjö behöver en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och nå sin fulla potential. När alla elever, oavsett bakgrund, får möjlighet till en god utbildning utjämnas livschanserna och vi lägger grunden för ett Växjö som håller ihop.

  • Alla barn ska känna sig sedda varje dag – fler vuxna i skolan
  • Upptäck behov och sätt in insatser tidigt – ökat stöd till de elever som bäst behöver det
  • Skolan ska vara helt fri från avgifter

 

Satsa på Växjös äldre – rätt till ett tryggt boende

Just nu sparas 25 miljoner på omsorgen samtidigt som det blir svårare att få plats på äldreboende. Vi socialdemokrater vill ge hemtjänsten och äldreomsorgen de resurser som krävs. Våra äldre har rätt till en trygg ålderdom med ett tryggt boende. Därför går vi till val på att stärka äldres rätt till boende och hemtjänst.

  • Rätt till äldreboende från 85 år
  • Rätt till åtta timmars hemtjänst per vecka från 75 år
  • Kommunen ska bygga trygghetsbostäder för äldre i behov

 

Bygg nya bostäder – för allas plånböcker

Det byggs mycket i Växjö, men för den som saknar bostad är det en klen tröst. Kommunens bostadsbolag är till för alla och måste arbeta aktivt för att pressa byggkostnader och hyror så att fler har råd att bo. Det är vårt gemensamma ansvar.

  • Bygg fler hyresrätter med rimliga hyror
  • Kommunen ska inte sälja ut lägenheter för att finansiera sin budget
  • Kommunens bostadsbolag ska inte vara vinstdrivande – stoppa vinstuttagen från hyresgästerna

 

Socialdemokraterna är det största partiet i Växjö kommun. I valet 2018 fick vi 30,7 procent av rösterna, vilket gav oss 19 av 61 platser i kommunfullmäktige. Sedan 2014 styrs kommunen av en moderatledd majoritet bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna är i opposition.

Vår politik från A-Ö (socialdemokraterna.se)

[simplyattached]Dokument[/simplyattached]

facebook Twitter Email