Varken slump eller otur kan förklara att personer med högernationalistiska åsikter lockas till SD

Minst sagt upprörande saker yttrades under februaris kommunfullmäktige i Växjö och åter igen blottade extremhögern sin människosyn och syn på demokratin. En avhoppad Sverigedemokrat, nu politisk vilde (aktiv i Alternativ för Sverige) respekterar inte reglerna för Kommunfullmäktige och skriker åt ordföranden.
Sverigedemokraterna verkar vara helt resistenta mot forskning och anser att vi inte ska ha böcker med andra språk än svenska och våra minoritetsspråk på biblioteket. Det försvårar inlärning av svenska menar de. De grundar detta på en dansk undersökning samt att en sverigedemokrat har varit gift med en utomeuropeisk person. Detta är så klart helt tokigt. Att stärka modersmålet hjälper inte bara då man ska lära sig svenska, utan stärker även inlärning av andra ämnen. Jag lutar mig åt all annan samlad forskning plus min erfarenhet från universitetsstudier i svenska som andra språk och som lärare i ämnet i över 15 år.
Två personer på Sverigedemokraternas ursprungliga valsedel till Växjö kommunfullmäktige har kopplingar till extrema nationalistiska rörelser. En av dem är ersättare i fullmäktige. Det är alarmerande att högernationalistiska röster tar plats i Växjös politik. Varken slump eller otur kan förklara att personer med extrema och högernationalistiska åsikter lockas till Sverigedemokraterna. SD bottnar i en vit makt-rörelse, grundat av nazist-sympatisörer.
Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra och att samarbeta med dem är att svika de svenska demokratiska värdena. Därför är jag både orolig och beklämd över den förskjutning både Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort. För mig är värderingsfrågorna i politiken de viktigaste, men att samarbeta i sakfrågor med ett parti som saknar all sans och vett, är ett sätt att legitimera det partiets ideologi och ge dem utrymme att sprida sin rasism och fascism.
Malin Lauber (S)
facebook Twitter Email