Tack för alla röster

Tack för alla gratulationer vi har fått utifrån vårt fina valresultat

Växjöborna har röstat för förändring. Socialdemokraterna är redo att leda den förändringen men ännu är inget klart. Socialdemokraterna har gjort ett jättebra val och ökat med över fyra procent, tre mandat. Samtliga partier i den styrande alliansen har backat i procent (KD behåller dock sina mandat). Växjö kommuns invånare har tydligt visat att de vill ha en annan politik än den nuvarande.

Just nu har vi två minoriteter S, V, MP (29 mandat) på ena sidan och M, C, L och KD (25 mandat) på den andra. Den ena minoriteten, den med S, är störst. Den högra sidan är mindre men verkar luta sig på att få aktivt stöd av SD (7 mandat) Växjö kommunfullmäktige har sammanlagt 61 mandat.

Högerfalangen måste alltså få stöd av SD för att få igenom sin politik. Det hjälper inte att SD lägger ner sina röster. Då vinner S+V+MP sidan.

Det som krävs för att få till en stabil majoritet är att något eller några partier från någon sida flyttar sig. Just nu pågår många samtal, inte bara här i Växjö utan i många kommuner och regioner. Det går även att styra i minoritet men då måste man förlita sig på något eller flera parti. Det blir instabilt och är inte önskvärt, men så kan resultatet bli. Då blir det en betydligt stökigare mandatperiod.

Växjöborna har röstat för ett maktskifte. Vi arbetar för det och idag räknas de sista rösterna. Förmodligen förändrar det inte så mycket för Växjös del. Vi vet att Växjö kommuns invånare vill ha förändring. Valresultatet är tydligt. Socialdemokraterna är redo att styra Växjö och samtalar därför nu med alla partier utom SD.
facebook Twitter Email