Ideologisk nedstängning av komvux

 

Den sista december 2020 stängdes dörren till kommunens Komvux, Vuxnas lärande, för sista gången. Cirka 300 elever fick avbryta sina studier hos de 16 behöriga lärarna för att i ”valfrihetens tecken” välja något annat. Valfriheten sträckte sig dock inte till en offentligt driven vuxenutbildning utan bara till de privata entreprenörer som har blivit godkända att verka i kommunen. Enligt den moderatledda majoriteten skedde nedläggningen av vuxnas lärande på grund av den dåliga ekonomin.

Nu är 2020 över och vi ser hur ekonomin har gått. Den ansvariga nämnden gjorde ett överskott på 20 miljoner kronor och kommunen som helhet gjorde, tack vare stora stöd från staten, ett överskott på drygt 250 miljoner. Med de här stora överskotten blir det allt tydligare att nedläggningen av den offentligt drivna vuxenutbildningen, som den Moderatledda majoriteten genomförde, inte hade med kommunens ekonomi att göra. Förmodligen baseras beslutet helt på ideologiska grunder och skygglappar. Ett beslut som också stöddes av Sverigedemokraterna.

Att lägga ner en väl fungerande verksamhet riskerar att förlänga utbildningstiden för nära 300 individer som faktiskt valt kommunen som ansvarig för deras vuxenutbildning. Elever som nu tvingades börja om med nya lärare hos en annan aktör. Man har också stängt dörren, gällande den så kallade valfriheten, för den som vill ha kommunal utförare, och man kan nu bara välja privata utbildningsföretag.

Socialdemokraterna i Växjö vill något annat. Vi tror på en stark offentligt driven vuxenutbildning med kompletterande privata aktörer. Socialdemokraterna tycker att en nedläggning av en väl fungerande verksamhet, som var den överlägset mest populära utbildningsanordnaren, var ett mycket dåligt beslut för Växjö kommun. Kompetens, sammanhållning och engagemang är nu spridd för vinden.

En avveckling av Vuxnas lärande, sannolikt av ideologiska skäl, är olyckligt för framför allt eleverna men även för Växjö kommuns skattebetalare. Den blågröna majoriteten med Moderaterna i spetsen tror att privatiseringar är lösningen på allt. Invånarna är kunder på en marknad. Socialdemokraterna är övertygande om att en stark offentliga grund där vi arbetar tillsammans med civilsamhälle och privata aktörer är det bästa.

Tomas Thornell, kommunalråd i opposition (S), tomas.thornell@vaxjo.se

Malin Lauber, kommunalråd i opposition (S), malin.lauber@vaxjo.se

facebook Twitter Email