Växjö kommun måste vara rädd om varje medarbetare

Arbetet med medarbetarnas arbetsmiljö måste vara ett konstant arbete och att kommunen är en attraktiv arbetsgivare är en förutsättning för att klara av kommunens framtida arbetskraftsbehov. Detta arbete är nu än viktigare när pandemin länge har tärt hårt på många av kommunens medarbetare.

Då duger det inte att vi i medierna får läsa om att medarbetare inom kommunen får till sig att man får räkna med en viss personalomsättning vid omorganisationer och att alla är utbytbara. Det är ett praktexempel på att skapa dålig arbetsmiljö och hantera våra personella resurser slösaktigt. Våra medarbetare, som är en otroligt viktig resurs ska inte behöva läsa eller höra den typen av uttalanden från de som ansvarar för deras arbetsmiljö. Växjö kommuns medarbetare är vår viktigaste resurs och ska värdesättas högt.

För något år sedan skulle moderatledda majoriteten privatisera Växjö kommuns grönyteskötsel. De sa att någon annan kan göra grönyteskötseln bättre och billigare. Ett beslut som resulterade i ett stort kompetenstapp och en sämre arbetsmiljö för många. Att den moderatledda majoriteten sedan inte lyckades genomföra beslutet gjorde att man tappade kompetensen och skapade en dålig arbetsmiljö helt i onödan. Vi kan inte behandla erfarna och duktiga medarbetare på det här sättet. Socialdemokraterna var och är emot den här typen av privatiseringar. Vi tror på att bygga och vårda vår kompetens ger det bästa resultatet för kommunens skattebetalare, inte att privatisera bort vår fina och effektiva verksamhet.

Vi ser hur detta skapar en negativ kultur inom kommunen. En kultur som bokstavligen säger att alla är utbytbara. Det måste vi förändra och förbättra. Ska vi som kommun vara en bra och attraktiv kommun, både som arbetsgivare och som plats att bo och leva på, måste vår personalpolitik bli bättre.

Vi Socialdemokrater har lagt flera förslag om bättre arbetsmiljö. Rätt till heltid, slopa minutjakten, bättre digital arbetsmiljö för skolpersonal, avskaffa delade turer är några exempel som vi vet kommer göra skillnad både för den direkta arbetsmiljön och därmed också skapa en bättre kultur inom kommunen. Socialdemokraterna i Växjö förstår att våra medarbetare är vår finaste resurs och vi kommer fortsätta arbetet med att skapa trygga och välmående medarbetare i vår kommun.

Otto Lindlöf (S), oppositionsledare i kultur- och fritidsnämnden

Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition

facebook Twitter Email