Växjö kommun börjar planera för ett nytt särskilt boende

Omsorgsnämnden i Växjö kommun påbörjar nu ett planeringsarbete med att öppna ett nytt kommunalt särskilt boende.

– De nationella befolkningsprognoserna visar ett stigande antal äldre och Växjö är inget undantag. Till 2032 räknar vi med att personer över 80 år kommer vara cirka 1 800 fler än idag. Det innebär att våra nuvarande särskilda boenden inte räcker till, varken de kommunala eller de privata, säger Tomas Thornell (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Var ett särskilt boende skulle kunna byggas, hur det skulle kunna se ut eller när det skulle kunna öppna är i dagsläget inte klart.

– Nu påbörjar vi utredning och planering. Att bygga ett helt nytt boende tar tid och det var länge sedan Växjö kommun byggde ett nytt boende senast. Det finns flera tomter som skulle kunna vara aktuella och vi vet att behovet av fler platser är störst i Växjö tätort, säger Kristian Rappner (V), 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden.

Att påbörja planeringsarbetet av ett nytt särskilt boende i kommunen är en del av omsorgsnämndens internbudget för 2024. Internbudgeten innehåller även ett uppdrag om att rusta upp uteplatserna kring minst två särskilda boenden.

– Vi har flera särskilda boenden som har behov av få sina uteplatser upprustade efter dagens behov. Vi vet att de boende mår bra av att får vara ute och alla uteplatser inte uppfyller kraven. Vi påbörjar nu arbetet med att rusta upp minst två utemiljöer och det kan handla om allt från att plantera ätbara växter, anlägga växthus, rusta upp utemöbler och grusgångar. Bra utemiljöer är bra för både de boende och för våra medarbetare, säger Gunnel Jansson (MP), ledamot i omsorgsnämnden.

Omsorgsnämndens internbudget är framtagen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i samarbete med Centerpartiet.

facebook Twitter Email