Trots pandemin – 122 färre anställda inom kommunens omsorg

Covid-19 har satt äldreomsorgen i strålkastarljuset och många har vittnat om en tung tid för såväl äldre som medarbetare. Coronakommissionen pekade ut äldreomsorgens låga bemanning och ohållbara arbetssituation som tydliga brister. Med fler anställda hade sårbarheten på arbetsplatserna minskat och omsorgen om de äldre blivit bättre.

Tvärt emot vilka åtgärder som rekommenderas för att stärka äldreomsorgen, minskar antalet medarbetare i Växjö kommuns omsorg. Sedan december 2019 är det 122 färre heltidsanställda i verksamheterna.

– Det här är verkligen inte rätt väg att gå om äldreomsorgen ska stärkas. Pandemin har blottat flera sårbarheter i verksamheten och den låga bemanningen är problem. Vi behöver fler anställda, säger Julia Berg (S), oppositionsledare i Växjö kommuns omsorgsnämnd.

För 2021 gjorde omsorgsnämnden ett rekordstort överskott på 91 miljoner. Oppositionen menar att pengarna borde gått till fler medarbetare under pandemin.

– Pengarna borde bland annat använts till att stärka äldreomsorgen genom fler anställda. Det sticker i ögonen när vi vet hur tufft det varit ute i hemtjänsten och på de särskilda boendena och det uppenbarligen finns pengar som i stället läggs på hög och inte används, säger Julia Berg (S).

facebook Twitter Email