Skolan ska vara till för eleverna – våra skattepengar ska gå till utbildning

Almega skulle ha anordnat ett seminarium i Växjö på Svenskt Näringsliv, om konsekvenserna av regeringens politik, i veckan. De skulle släppa siffror om hur många elever i Kronoberg som riskerar att förlora sin skola om S förslag blir verklighet. Jag tror att de syftar på Socialdemokraternas förslag om att stoppa vinstuttag i skolan. Men allt blev inställt i sista stund.

Det finns många bra fristående förskolor och skolor i både Sverige och i Kronoberg och Växjö. Det är till och med så att vissa orter har förskola och skola tack vare att det finns fristående alternativ. Seriösa aktörer som vill bedriva bra utbildning för barn och elever behöver inte oroa sig över Socialdemokraternas förslag. Däremot om man driver skolor för att tjäna pengar som man sedan vill placera på bankkonton i skatteparadis ska man oroa sig. Våra skattepengar ska gå till elever och deras utbildning, inte till att fylla på redan överfulla konton hos riskkapitalister och miljonärer.

Som förväntat går högern de redan rikas ärende. På Almegas seminarium skulle Anna Tenje (M) ha att stå sida vid sida med Internationella engelska skolans vd Anna Sörelius Nirdenberg. Häromdagen kunde vi läsa att friskolekoncernen Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson berömmer Ulf Kristersson (M) och även sms:ar honom när Kristersson varit duktig. Kopplingarna mellan friskolekoncernerna och högern är många och lobbyverksamheten når långt upp i partitopparna.

Almega kör med skrämselpropaganda och skapar medvetet onödig oro hos föräldrar och elever när man säger att x antal elever riskerar att förlora sin skola om S förbjuder vinstuttag. När stora vinstuttag tas ut riskerar eleverna gå miste om bra utbildning och våra skattepengar riskerar att hamna i fickorna hos ägarna av de stora skolkoncernerna.

Skolan ska vara till för eleverna. Våra skattepengar ska gå till bra utbildning.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

facebook Twitter Email