Dags att lägga ner falskspelet

Replik till Christina Rosén (Smålands­posten den 24/3).
REPLIK Jag är glad att det äntligen finns en liberal som säger sig vilja prioritera äldre­omsorgen i Växjö kommun. Jag är den första att hålla med Christina Rosén om att det finns stora brister inom äldreomsorgen i Växjö Kommun. Det som Christina Rosén dock inte nämner är ansvaret. I 15 års tid har Liberalerna varit med och styrt Växjö kommun. Under de åren har det varit otroligt tyst från Liberalerna när det gäller just äldreomsorgen.
Under åren 2014–2018 var jag vice ordförande i omsorgsnämnden och under de åren kom det exakt noll förslag från Liberalerna. Eller nu skrev jag fel, det kom faktiskt en del förslag. Bland annat så röstade Liberalerna för stora besparingar inom äldreomsorgen. Andra exempel som Liberalerna aktivt beslutade var att göra det svårare att få plats på äldre­boende, att de äldre inte skulle få tillgång till en del hjälpmedel samt att stänga ett av kommunens nyaste äldreboende. Där har vi facit på Liberalernas politik. En politik som rimmar illa med Christina Rosén påstående om att Liberalerna minsann driver på i Växjö kommun.
Äldreomsorgen i Växjö kommun är kommunens ansvar och i den moderatledda majoriteten ingår Liberalerna. Det innebär att Liberalerna kan ställa krav på hur kommunen agerar. Vill majoriteten att vår omsorgspersonal ska ha vissa skyddskläder eller andningsskydd på sig så kan majoriteten bestämma det. Det duger inte att skylla på en minister. Ansvaret för hur äldreomsorgen sköts i Växjö kommun är ditt partis ansvar Christina, inte regeringens!
Regeringen har skjutit till stora resurser till kommunerna för att vi ska klara av vårt ansvar. Här har ni i majoriteten bestämt er för att lägga de resurserna på hög. Omsorgsnämnden gick med 90 miljoner i överskott samtidigt som ditt parti säger sig vara missnöjd med äldreomsorgen. Vad säger det om ditt parti? Varför agerar inte Liberalerna? Varför förbättrar ni inte villkoren för nattpersonalen? Varför tar ni inte bort ­minutjakten? Varför agerar ni inte mot de delade turerna? Varför försvarar ni beslutet om att göra det svårare att få plats på särskilt boende?
Det märks att det börjar närma sig val och att Liberalerna i ren desperation nu försöker frigöra sig från den moderatledda majoritetens dåliga ledarskap. Resultatet av er politik har vi kunnat läsa om i Smålandsposten under de senaste veckorna och faktiskt under många år. Kanske vore det klädsamt att Christina Rosén och Liberalerna tog lite ansvar i stället för att försöka flytta fokus från sitt eget misslyckande till en minister som INTE ansvarar för Växjös äldreomsorg.
Tomas Thornell, kommunalråd i opposition (S)
facebook Twitter Email