All kärlek är bra kärlek

Växjö Pride är äntligen tillbaka med kunskap, glitter och allvar och firar dessutom tio år! Under tio år har Växjö Pride synliggjort, stöttat och utvecklat förutsättningar för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoners liv. Växjö Pride har också spridit kunskap och visat på vikten av öppenhet, frihet och kärlek. I tio år har vi kunnat ta del av spännande evenemang, intressanta föredrag och fått vara en del av firandet med prideparaden och underhållningen i Linnéparken.

Socialdemokraterna tvekar inte – Växjö kommun ska vara en kommun för alla. Växjö ska vara en välkomnade, tolerant kommun där det ska vara självklart att älska den man vill och vara den man vill. Varje människa är unik och människovärdet är okränkbart. Vi socialdemokrater står i alla sammanhang upp för människovärdet och kräver krafttag mot de hatbrott som begås på grund av rasism, främlingsfientlighet och hets mot HBTQI+personer. I vårt starka samhälle accepteras inte diskriminering på grund av kön, ålder, funktionsnedsättning, hudfärg, tro, sexuell läggning eller annat som gör oss människor unika. Varken på arbetsplatsen, i skolan, på krogen eller i hemmet.

För Socialdemokraterna är det extra viktigt att lyfta detta just nu. Sverige har den mest högerkonservativa regering någonsin, där Sverigedemokraterna sitter vid rodret och styr. SD är ett parti som ständigt motarbetar HBTQI+personer, såväl på nationell som lokal nivå. Det är inte länge sedan partiet drev frågan om att Växjö kommun inte ska hissa Pride-flaggan, inte heller tycker de att kommunen ska ge Växjö Pride bidrag.  Runt om i Sverige ifrågasätter SD Prideparader och bedriver häxjakt mot dragqueens som läser sagor för barn och man har ständigt röstat emot förslag som förbättrar för HBTQI+personer.

Det är med oro vi ser på framtiden. Sverigedemokraterna har som grundbult att ställa olika grupper mot varandra i samhället för att skapa konflikt, osämja och oro. Den nya regeringen har bara suttit vid makten i drygt ett halvår men vi ser redan hur retoriken och tonläget i Sverige har förändrats. Sverige har en historia av tolerans och acceptans och det är oroväckande att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bygger sitt regeringsunderlag på ett parti som Sverigedemokraterna. Ett parti som representerar allt annat än tolerans, acceptans och rättvisa.

Alla kärlek är bra kärlek och Socialdemokraterna kommer alltid att försvara HBTQI+personers rättigheter och deras kamp för ett mer tolerant och rättvist samhälle. Nu firar vi Växjö Pride med konfetti, glitter och musik och vi hoppas att vi ser er alla i paraden eller i publiken på Växjös gator och torg. För mitt bland regnbågsflaggor och jubel är Pride också en stark manifestation där vi växjöbor över alla gränser visar vår solidaritet.

Malin Lauber (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Martin Edberg (S)

Ordförande Socialdemokraterna Växjö

facebook Twitter Email