Idag uppmärksammar vi kollektivavtalets dag

Idag är det kollektivavtalets dag. Denna dag är till för att fira arbetstagares framgångar, men också en dag för att uppmärksamma vad vi har kvar att göra.

Många arbetstagare omfattas idag av kollektivavtal, stort grattis till er, för utan kollektivavtalen skulle löntagare ha lägre löner och kortare semester. Men vi får inte glömma bort de som inte omfattas av kollektivavtalet.

Det finns flera anledningar att uppmärksamma vad vi har åstadkommit i Sverige, till exempel extra semesterdagar, ingen lönedumpning, rätt till övertidsersättning, mer pengar vid föräldraledighet och högre pension, samtidigt är det en viktig dag för att uppmärksamma att det fortfarande råder orättvisor på arbetsplatser runt om i Sverige och hela Europa. Det är tyvärr inte en självklarhet att arbetares rättigheter respekteras varken på den svenska eller europeiska arbetsmarknaden idag.

Vi har utmaningar som på många sätt försvårar kampen om bättre arbetsvillkor. Många utnyttjas på arbetsmarknaden genom att erbjudas oseriösa anställningar som inte säkrar upp några rättigheter, bemanningsföretagen har ökat närvaron och dödsolyckorna är alldeles för många. Kvinnors löner är i genomsnitt lägre och arbetaren ses fortfarande på många håll som en börda snarare än en investering. Dessutom hotas strejkrätten på flera håll i Europa. Och så kan vi inte ha det!

Europa och Sverige måste vara ett föredöme i frågan om arbetares rättigheter. Men det är bara vi som kan se till att det blir så. Den 26e maj är det vår möjlighet att påverka arbetarnas rättigheter.

Vi har ett europaparlamentsval som knackar på dörren, ett val till en institution vars lagar påverkar det vanligt arbetande folket direkt. EU måste bidra till att trygga jobb ökar där utrymme för oseriösa anställningar inte finns och att arbetare får drägliga löner som går att leva på där lönedumpning aldrig är alternativet.

Idag på kollektivavtalets dag vill vi påminna alla om hur viktigt det att rösta den 26e Maj.

 

Martin Edberg, ordförande för socialdemokraterna i Växjö

Dennis Borglin, ordförande för fackligpolitiska S-föreningen Tvären.

facebook Twitter Email