Åsa Karlsson Björkmarker lämnar som kommunalråd

På måndagskvällen meddelade partiets förstanamn att hon lämnar sina uppdrag i Växjö kommun och att hon inte tänker kandidera i höstens val. Här nedan kan Åsas egna ord om beslutet läsas:

”Det är dags för mig att göra något annat

Det är dags för mig att göra något annat och därför har jag bestämt mig för att lämna de förtroendeuppdrag jag har i Växjö kommun idag samt att inte kandidera i höstens val. Jag är förstås kvar som medlem och aktiv i Socialdemokraterna.

Under mer än 10 år har jag varit heltidsarvoderad politiker på olika förtroendeuppdrag i Växjö kommun. Jag har varit vice ordförande i dåvarande skol- och barnomsorgsnämnden, vice ordförande i kommunens moderbolag VKAB, varit vice ordförande i både tekniska nämnden liksom i byggnadsnämnden och under en kort period också i kommunens organisations- och personalutskott samt i Växjöbostäders styrelse. Jag har varit ledamot i VEAB:s styrelse och varit ledamot i kommunfullmäktige sedan valet 2006. Kort sagt har jag under mina drygt 10 år fått förmånen att lära mig otroligt mycket och påverka stora delar av Växjö kommuns verksamhet.

Detta beslut har vuxit fram gradvis och nu när jag kring årsskiftet för första gången på många år har haft tid att tänka efter ordentligt blev det uppenbart att det är dags för mig att gå vidare. Jag har njutit varenda sekund av att få vara en del i att utveckla Växjö och vara en kugge i den utveckling som Växjö kommun har genomgått de senaste åren. Jag är stolt över att ha fått vara en del av Växjös viktiga och genomgripande miljö- och hållbarhetsarbete och jag är mäkta stolt över att ha kunnat synliggöra och föra ut Växjö både i Europa och i världen.

Förtroendet att under dessa år ha fått vara Socialdemokraternas lagledare i Växjö kommun vårdar jag ömt och det är ett förtroende som jag känner en stor ödmjukhet inför. Att få leda det starka lag som Socialdemokraterna i Växjö är har varit otroligt roligt och utvecklande. Det lag som utsågs av partiets medlemsmöte i november kommer under våren att få en ny lagledare och den processen kommer att ledas av partiets valberedning. Själv är jag övertygad om att Socialdemokraterna i Växjö kommer att leda Växjö kommun efter valet i höst och jag vet att laget som tar över i höst är mer än lämpad att ta sig an den uppgiften.

Stort tack för den här tiden, nu ser jag fram emot nya utmaningar framöver.

Hälsningar

Åsa Karlsson Björkmarker”

 

Så här kommenterar Gunnar Storbjörk, arbetarekommunens ordförande, Åsas beslut:

Åsa är en fantastisk politiker och har varit en stor tillgång för Socialdemokraterna och för Växjö kommun i tio år, på många olika poster. Som lagledare har hon varit delaktig i att bygga upp ett starkt lag kring sig som nu får chansen att ta vid efter henne. Från partiets sida känner vi stor tacksamhet gentemot Åsa för hennes värdefulla insatser.

 

Så här kommenterar Charlotta Svanberg, valberedningens ordförande, Åsas beslut:

Från valberedningens sida var det naturligt att föreslå Åsa som förstanamn. När hon nu väljer att lämna kan vi inte annat än att respektera hennes beslut och önska henne lycka till i framtiden. Vi valde Åsa till lagledare för ett starkt och kompetent lag om 60 andra individer och nu börjar vi processen för att hitta en ny lagledare.

 

VAD HÄNDER NU?

En tidsplan har tagits fram för processen att utse Åsas efterträdare. På partiets medlemsmöte den 22 januari kl. 18:30 på Stadsbiblioteket kommer det att beslutas om hur processen ska gå till. Partiets medlemmar och föreningar uppmanas att nominera förslag på nytt förstanamn till vaxjo@socialdemokraterna.se med nomineringstid fram till 5 februari. Därefter kommer valberedningen att presentera sitt förslag när det är färdigt och beslut fattas på årsmötet den 26 februari. På årsmötet kommer även ett fyllnadsval göras till posten som 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen under resten av mandatperioden.

Frågor om processen kan besvaras av Gunnar Storbjörk, 070-512 06 91, och Charlotta Svanberg, 076-720 76 36.

facebook Twitter Email