S kräver en lex Attendo inom omsorgen

Sedan tidigare kräver Växjö kommun meddelarfrihet för anställda hos en privat aktör, som har vunnit en kommunal upphandling. Nu har Socialdemokraterna i nämnden för arbete och välfärd fått igenom hårdare regler för vad som gäller om ett privat företag bryter mot meddelarskyddet för sin personal.

Men samma krav gäller inte för upphandlingar inom omsorgsnämnden.

– När rapporterna om missförhållande rullades upp på Attendos särskilda boende på Vikaholmsallén i Växjö polisanmäldes personal av anställda på Attendo. Så här kan vi inte ha det i Växjö och om nämnden för arbete och välfärd kan införa hårdare krav på skydd för personalen borde omsorgsnämnden ta efter. Vi socialdemokrater kräver en lex Attendo även inom omsorgen, säger Julia Berg (S), 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden.

– Så länge vi har fri etablering för privata aktörer inom äldreomsorgen i Växjö måste vi ställa krav på skydd för personalen. Det ska inte spela någon roll om man arbetar för kommunen eller för en privat aktör, säger Tomas Thornell (S), kommunalråd och 2:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Hör mer i P4 Kronoberg: https://sverigesradio.se/artikel/7570905 och läs med på Vxonews https://www.vxonews.se/nyheter/s-kraver-en-lex-attendo-705f795a

facebook Twitter Email