Ordförandes julhälsning

2017 närmar sig sitt slut och snart skriver vi 2018. Året som gått har för oss socialdemokrater inneburit både framgångar och påfrestningar. Socialdemokraterna i Växjö har varit starkt kritiska mot de åtstramningar som gjorts i flyktingpolitiken, inte minst vad gäller de ensamkommande från Afghanistan. Där har också vårt opinionsarbete bidragit till att regeringen kommit med nya besked i frågan för att fler ska få möjlighet att stanna, det är glädjande, men vi är inte nöjda.

Samtidigt gläds vi åt att budgeten för 2018 innehåller många och viktiga satsningar som förbättrar livet för många medborgare. Det är en budget med stark jämlikhetsprofil. Vi kan också glädjas åt att arbetslösheten sjunker och sysselsättningen ökar, inte minst bland de unga.

Internationellt växer högerpopulismen sig allt starkare vilket ger anledning till oro. Det är dags för den internationella socialdemokratin att visa att det finns en annan väg framåt. Frihet, jämlikhet och solidaritet måste åter bli ledord i kampen.

I länet ser vi hur S-styrda Region Kronoberg kämpar med att fasa ut hyrpersonalen för att kunna ge en bättre och mer kontinuerlig vård. Att bli oberoende av hyrläkare gör att skattemedlen kan användas mer effektivt och att patienten får en trygg och nära vårdkontakt.

I Växjö har den moderatledda majoriteten sålt ut stora delar av allmännyttan, gjort stora vinstuttag ur bostadsbolagen och fattat beslut om ett nytt stadshus för över 700 miljoner. Samtidigt har man lagt stora besparingar på äldreomsorgen och Växjö faller på de olika skolrankingarna.

Nästa år är det val, den 9:e september är det dags att ta ställning till hur vi vill forma framtiden i Växjö, i Kronoberg och i Sverige. Bara genom en stark socialdemokrati kan vi bygga ett samhälle som håller ihop och där alla människor kan utvecklas och leva ett gott liv. Solidaritet ställs mot egoism, jämlikhet mot ökade klyftor. Det kommer att bli ett tufft val och om vi ska vinna krävs det att vi alla bidrar på det sätt var och en kan. I dörrknackningar och debatter likväl som över fikabordet på jobbet eller på släktmiddagen.

Så här i juletid, kom ihåg att tomten är röd.

God Jul och Gott Nytt År!

Gunnar Storbjörk, ordförande Socialdemokraterna i Växjö

facebook Twitter Email