Malin Lauber (S): Växjöbostäders hyreshöjning är klasspolitik

Under måndagen kom beskedet att Växjöbostäder vill ha sju procents hyreshöjning i årshyresförhandlingarna. Det skulle innebära flera hundra kronors skillnad i hyra för hyresgästerna. Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, menar att det skulle slå hårt mot många av de som bor hos Växjöbostäder.

          En hyreshöjning på sju procent kan leda till att familjer måste flytta från sin bostad. Hyran för en trea som kostar 6 500 kronor skulle höjas med 450 kronor. Det är mycket pengar för den som redan kämpar med att få ihop ekonomin. Jag tänker särskilt på pensionärer och studenter men även på de som har en låg lön, säger Malin Lauber (S).

Malin Lauber (S) menar att den föreslagna hyreshöjningen är en direkt konsekvens av den moderatledda majoritetens agerande i bostadsfrågan. Bara i år ger Växjöbostäder en utdelning till kommunkassan på närmre 69 miljoner kronor och för nästa år är siffran nära 100 miljoner.

          Den blågröna majoriteten tar pengar från Växjöbostäder för att finansiera kommunal verksamhet. Det innebär att en hyresgäst i Växjöbostäder betalar i genomsnitt nästan 11 000 kronor mer till kommunkassan nästa år än övriga skattebetalare. Att man nu vill chockhöja hyran beror på att pengar som hade kunnat användas till att bygga nya lägenheter och renovera gamla har tagits från bolaget, fortsätter Malin Lauber (S).

          I grund och botten är det här en fråga om anständighet och jämlikhet. Att chockhöja hyror är klasspolitik och leder till ökad ojämlikhet. Vi varnade tidigt och i valrörelsen för att den moderatledda majoritetens ansvarslösa ekonomiska politik skulle drabba hyresgästerna genom höjda hyror. Jag beklagar att det nu verkar som att vi hade rätt, avslutar Malin Lauber (S).

facebook Twitter Email