Inga hemliga skolor i Växjö!

Debattartikel på Vxonews den 14 december 2020.

Att ha tillgång till Växjös samtliga skolors elevsammansättning, lärartäthet, betygsunderlag etcetera borde vara en självklarhet.

Skolorna i kommunen ska inte vara affärshemligheter. Offentlighetsprincipen måste gälla både fristående skolor och när kommunen är huvudman. Skolans viktigaste uppdrag är att utbilda, och det är i skolan som Sveriges framtid formas. I svenska skolor utbildar vi barn och unga och sysslar inte med statshemligheter.

För att säkerställa kvalitén är det viktigt att skolorna kan jämföras med varandra. Inte minst eftersom vi fortfarande har ett fritt skolval. Hur ska föräldrar och elever kunna välja om information hemligstämplas?

Därför har vi en uppmaning till friskolorna i Växjö kommun! Släpp frivilligt på sekretessen och berätta om er verksamhet för alla intresserade. Det borde ju ligga i allas intresse. Hemligheter gynnar varken kvaliteten eller valfriheten

Invånarna har rätt att veta hur våra skattemedel används. Varken elever eller föräldrar är kunder på en marknad. De är invånare i en välfärdsstat. Genom att hemligstämpla skolornas verksamhet och betrakta dem som affärshemligheter kan varken föräldrar, journalister eller för den delen elever jämföra och granska utbildningen.

Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S) oppositionsledare i utbildningsnämnden

 

facebook Twitter Email