Högerexperiment utan konsekvensanalys

Moderaterna med Oliver Rosengren i spetsen gör nu ännu ett högerexperiment och väljer att stänga skolan med överlägset flest behöriga lärare och man gör det helt utan en konsekvensanalys.

I dag onsdag tas beslutet att stänga det offentligt drivna Komvux. Nu lämnas ansvaret för vuxenutbildningen helt över till den privata sektorn. Att vi har en privat sektor inom vuxenutbildning är inget konstigt, men att göra som den moderatledda majoriteten nu gör, helt lämna över ansvaret kan inte beskrivas på något annat sätt än oansvarigt.
Vuxnas lärande eller Komvux, som det ofta kallas, har i dag 16 lärare, alla behöriga. De har en mycket väl fungerande verksamhet som många Växjöbor kan gå i god för. När vi då jämför den offentligt drivna verksamheten med de privata så är det svårt att göra bedömningen hur väl fungerande verksamhet de privata företagen har, men vi vet att de har mycket färre behöriga lärare. Den moderatledda majoriteten har till och med gått så långt att de tillåter skolor helt utan behöriga lärare! De flesta av företagen som bedriver vuxenutbildning i Växjö kommun har någonstans mellan 33 och 66 procent behöriga lärare. Undantag bland företagen är det lokala Växjöföretaget Växjö Fria samt Statligt ägda Lernia som precis som den kommunalt drivna skolan bara har behöriga lärare.
Moderaterna med Oliver Rosengren i spetsen gör nu ännu ett högerexperiment och väljer att stänga skolan med överlägset flest behöriga lärare och man gör det helt utan en konsekvensanalys. Man har helt enkelt bara bestämt sig för att den kommunalt drivna vuxenutbildningen inte har en plats i moderatstyrda Växjö kommun. Detta gör alltså den forna alliansen tillsammans med Miljöpartiet mitt i en pandemi med skenande arbetslöshet där många vuxna behöver hitta tillbaka till skolbänken.

Socialdemokraterna i Växjö tycker att kommunen har ett särskilt ansvar att driva utbildning helt utan vinstintresse med våra invånares bästa för ögonen. Nu när vi är mitt i en allvarlig pandemi tycker vi tillsammans med många medborgare i Växjö kommun att det offentliga behöver ta ett större ansvar. Tyvärr är de ideologiska skygglapparna i vägen för den blågröna allians som styr Växjö kommun och det kan inte beskrivas på annat sätt än att det är oansvarigt. I dag är verkligen ingen bra dag för Växjö kommun.

facebook Twitter Email