Gör det lättare för äldre att få hjälpmedel

Socialdemokraterna i Växjö kommer nu med sitt första löfte inför nästa års valrörelse. Partiet vill göra det lättare för äldre att få hjälpmedel.

Med tio månader kvar till nästa val kommer nu Socialdemokraterna i Växjö med sitt första vallöfte. Om partiet tar makten i kommunen lovar nu kommunalrådet Åsa Karlsson Björkmarker att de ska satsa på hjälpmedel för äldre.

Bakgrunden till löftet är den förändring den blågröna majoriteten gjorde, när det gäller hjälpmedelssortiment för omsorgstagare, hösten 2015. Ett antal enklare hjälpmedel så som griptång, strumppådragare och duschpallar, försvann under hösten 2015. Sedan dess har omsorgstagare fått köpa dessa produkter själv i butik.

För det första vill vi återställa den besparingen som den moderatledda majoriteten gjorde, på 300 000 kronor, när det gäller hjälpmedel. För det andra vill vi göra det lättare för omsorgstagare att få hjälpmedel, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S), kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Vi vill utveckla hur man får tag på hjälpmedel tillsammans med pensionärs- och handikapporganisationerna. Detta är ett litet löfte men ett väldigt viktigt löfte för vissa invånare i kommunen, fortsätter hon.

Vad innebär detta rent konkret?

Dels tar vi bort besparingen och dels gör vi det lättare att få tag i dessa hjälpmedel. I dag är det ganska krångligt och man får styra upp det rätt mycket själv. Enligt omsorgsnämndens egna rapport har det visat sig att förändringen har lätt till att vissa personer har hamnat i kläm. Man får inte tag i de hjälpmedel man behöver, eftersom det har blivit för krångligt.

Men vi kanske inte ska göra som vi alltid har gjort. Utan vi måste sätta oss ner med dessa organisationer och diskutera hur vi gör detta allra bäst, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

facebook Twitter Email