Efter larmrapporter – S kräver extern utredning av NAV

Media har i en rad artiklar avslöjat ett antal missförhållanden inom nämnden för arbete och välfärd. Det handlar om allt ifrån personer som har fått utredningar om grannars barn till droganalyser som har hamnat i orätta händer. Socialdemokraterna har fått information om vissa av dessa anmälningar, men vi har långt ifrån fått hela bilden trotts upprepade frågor.

Vi socialdemokrater har även fått information om oro bland medarbetare på förvaltningen och fått ta del av historier från medarbetare som valt att lämna arbetsplatsen på grund av dålig arbetsmiljö.

Med anledning av detta kräver vi en extern utredning av de problem som nu har lyfts fram i ljuset. Nu ska alla kort upp på bordet. Vi kräver även en förstärkning av kommunens interna visselblåsarfunktion.

– Under de senaste sex åren har det moderatledda styret i sina prioriteringar helt glömt bort socialtjänsten, och nu ser vi resultatet. Detta är ett hårt slag mot de allra svagaste. Ansvaret faller tungt på den politiska ledningen, och inte minst på den avgående moderata ordförande Oliver Rosengren. Han lämnar efter sig en förvaltning med flera bevis på politiska misslyckanden, säger Tomas Thornell (S) oppositionsledare i nämnden för arbete och välfärd.

– Politiken är ytters ansvarig. Det är inte första gången vi ser att den blågröna majoriteten tar åt sig äran när det går bra, men när det går dåligt lägger man allt ansvar på enskilda medarbetare. Så agerar inte en seriös politisk ledning. En bra arbetsgivare står för sina fel och misstag och tar ansvar. Där ska politiken stå först. Extra allvarligt är det i fall som rör barn som far illa. Växjö kommuns invånare förtjänar bättre, avslutar Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition.

 

facebook Twitter Email