De digitala systemen är ju tänkta att hjälpa, inte stjälpa

En sak är helt säkert. Socialdemokraterna har fullt förtroende för lärarna i Växjö kommun. Vi tvivlar inte en sekund på att de utför sitt arbete på allra bästa sätt. Media har sedan i höstas rapporterat om brister i det digitala systemet IST och lärare har vittnat om stora problem. Vi vet att det inte är lärarnas fel. Lärarna ska kunna lägga all sin tid och kraft på elever och undervisning, inte på strulande IT-system.

Efter tisdagens debatt i kommunfullmäktige konstaterar vi att utbildningsnämnden inte haft full tillgång till den information som har funnits och att utbildningsnämndens moderata ordförande säger att ingen skyddsrond för lärarnas digitala arbetsmiljö har skett. Det blir också tydligt att personal inom utbildningsnämndens verksamheter inte har de digitala verktyg som krävs för att de ska kunna utöva sitt arbete på ett professionellt och rättssäkert sätt.

Vi välkomnar de insatser som nu utbildningsförvaltningen har satt igång. För Socialdemokraterna är det både viktigt och självklart att man i det arbetet lyssnar på användare av systemen och involverar berörda fackförbund.

Tungrodda och icke fungerande system stressar personal och deras arbetsbörda blir tyngre. De digitala systemen är ju tänkta att hjälpa, inte stjälpa. Kommunens medarbetare är den bästa och viktigaste resursen. Utan dem är kommunen ingenting. Därför måste vi se till att deras arbetsmiljö är den allra bästa. Bara då kan kommunen bli en attraktiv arbetsgivare.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden

facebook Twitter Email