Att Växjö kommun direktanvisar mark till de kommunala bostadsbolagen för byggnation av hyresrätter kan bli verklighet.

I början på mars skickade Malin Lauber (S) in ett förslag om att kommunala bostadsbolag samt privata byggherrar ska ha möjlighet att köpa mark speciellt destinerad till hyresrätter. Det innebär att bostadsbolag med syfte att bygga hyresrätter till rimliga priser får möjlighet att direkt anvisas mark istället för att tävla om bäst anbud.

– För många ungdomar och nyinflyttade är biljetten till en egen bostad ofta ett kontrakt på en hyresrätt. Därför är det viktigt att det finns tillgängliga hyresrätter till rimliga hyror. Vi måste vända på varje sten för att pressa byggkostnader och därmed hyrorna säger Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition.

Socialdemokraterna har vid flertalet gånger lagt bostadspolitiska förslag med syfte att nå rimliga hyresnivåer. Det senaste handlar om att kommunen ska direktanvisa mark. Detta förslag fick ett positivt besked från kommunkoncernen med motivering att bostadsbolagen begränsas i dagsläget då det är markanvisningstävling som gäller.

– Vi vill att förutsättningarna för byggande av hyreslägenheter med rimliga hyresnivåer för bostadsbolagen ska öka. Markanvisningstävlingar ska inte sätta käppar i hjulet för att växjöborna ska få möjlighet att bo bra och billigt. En bostad är en mänsklig rättighet, säger Tajma Sisic (S) 2:e vice ordförande i Växjöbostäder.

facebook Twitter Email