Modersmålet har stor betydelse

 

I Sverige talas det många språk – svenska, mandarin, tyska, arabiska, engelska, bosniska, danska, somaliska med flera. Att kunna flera språk är idag en merit på arbetsmarknaden och berikar våra liv på fler sätt. Att läsa en dikt eller se en film på originalspråket är speciellt. Att kunna prata med sin mormor eller en vän på modersmålet berikar och skapar utrymme för nyanser.

Genom språket uttrycker vi oss, kommunicerar, argumenterar och diskuterar, men språket är också ett sätt att upprätthålla och skapa sociala relationer. Språket säger mycket om vem vi är och vem vi vill vara. Idag är många flerspråkiga, inte minst många barn som bor i Sverige. Några är tvåspråkiga med två språk som är lika starka, andra har ett dominerande språk – ens modersmål. Det språk man fick som barn. Forskning visar, att det är positivt för inlärning när man samtidigt som man lär sig svenska, även stärker modersmålet.

Modersmålet har stor betydelse för barns språk, identitets-, personlighets- och tankeutveckling. Ett välutvecklat modersmål ger bra förutsättningar att lära sig svenska, andra språk och andra ämnen. Därför är det viktigt med modersmålsundervisning, så kallad hemspråksundervisning, för att klara skolan.

Idag är det internationella dagen för att uppmärksamma modersmålet. Det är en viktig dag att uppmärksamma, inte minst när det finns partier som vill inskränka rätten till modersmålsundervisningen. Modersmålet hjälper även barn att hitta sin kulturella identitet.

Det finns inget motsatsförhållande mellan det svenska språket och annat modersmål. Tvärtom så stärker det ena det andra.

Rätten att få lära sig det svenska språket måste vara självklart, därför är modersmålsundervisningen avgörande.

 

Martina Forsberg (S) oppositionsledare i utbildningsnämnden

Malin Lauber (S) Kommunalråd i opposition

facebook Twitter Email